Va veni focul

de
James Baldwin

Traducere de Elena Marcu
  • apărută în 2020
  • paperback
  • 13x20cm
  • 80 de pagini
  • 9786069462577
Descriere: 

Publicat în 1963 și devenit imediat bestseller, Va veni focul a galvanizat Statele Unite și a dat o voce puternică mișcării drepturilor civile, în plină formare. O evocare grăitoare a copilăriei petrecute în Harlem și, totodată, o examinare abrazivă a consecințelor nedreptății rasiale, această carte este un document extrem de personal și incitant. Conține două „scrisori”, compuse la centenarul Proclamației de emancipare, care i-au încurajat pe americani, indiferent de culoarea pielii, să atace moștenirea îngrozitoare a rasismului. Descrisă de The New York Times Book Review ca „predică, ultimatum, confesiune, depoziție, testament și cronică… toate într-o proză incandescentă, genială”, Va veni focul este un clasic al literaturii.

Despre autor: 

Născut în 1924 în Harlem, New York, James Baldwin este un romancier, eseist, dramaturg, poet și critic social din Statele Unite care a oferit o voce literară erei activismului pentru drepturile omului din anii ’50 și ’60. Baldwin ficționalizează întrebări fundamentale despre rasă, sexualitate, credință, libertate și obstacolele internalizate de indivizi în contextul complexelor presiuni sociale și psihologice. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără romanele Camera lui Giovanni (Black Button Books, 2018), Dacă Strada Beale ar putea vorbi (Black Button Books, 2019), Altă țară (Paralela 45, 2017), Go Tell It on the Mountain (1953), Just Above My Head (1979), volumul de proză scurtă Going to Meet the Man (1965) și eseurile Notes of a Native Son (1955) și Nobody Knows My Name (1961). James Baldwin a murit pe 30 noiembrie 1987 în Saint-Paul-de-Vence, Franța. Mormântul lui se află în cimitirul Ferncliff din Hartsdale, lângă New York. 

Cel mai bun eseu pe care l-am citit vreodată… iar Baldwin a refuzat să menajeze pe cineva. E deopotrivă direct și minunat. Nu pare să scrie pentru a convinge. Scrie dincolo de cititor.
Ta-Nehisi Coates
Ca scriitor de eseuri polemice pe teme rasiale, James Baldwin nu are egal. De fapt, probabil că nici nu are o reală concurență. Rolul literar pe care și l-a asumat în mod deliberat și pe care l-a jucat cu o inteligență atât de sclipitoare este imposibil de imitat de orice alt scriitor.
The New York Review of Books

Este unul dintre textele esențiale care stau la baza mișcării pentru drepturile omului, un eseu care rămâne la fel de relevant și astăzi ca și în 1963, când a fost inițial publicat. Este genul de text care ne face să ne chestionăm cele mai banale atitudini sociale.

Black Button
Price29,90 RON
în stoc