Rock Springs

de
Richard Ford

Traducere de Marius Chivu
colecția CTRL + F
  • apărută în 2017
  • paperback
  • 240 de pagini
  • 9786069450710
Descriere: 

În aceste zece proze scurte, publicate în 1987, Ford extrage aur literar din ținuturile măturate de vânt ale Vestului american, din singurătatea chinuitoare și din speranțele precaute ale locuitorilor lor: un fugar care traversează Wyoming-ul însoțit de fiica sa, o iubită nefericită și un Mercedes furat, un băiat care-și privește familia dizolvându-se într-o noapte de o violență tragi-comică, doi bărbați și o femeie care-și împărtășesc poveștile ghinioniste într-un bar, încercând să-și îndulcească norocul. Rock Springs este o capodoperă de narațiune minuțioasă, de proză atent cizelată, generos empatică.

Despre autor: 

Richard Ford s-a născut în Jackson, Mississippi, în 1944. A publicat șapte romane și trei volume de proză scurtă, printre care: Cronicarul sportiv (1986, Humanitas Fiction, 2008), Ziua Independenței, (1995, Humanitas Fiction, 2009), Women with Men (1997), A Multitude of Sins (2002), The Lay of the Land (2006), Canada (2012), Let Me Be Frank with You (2014). Este primul scriitor care a primit în același an și Premiul Pulitzer și PEN/ Faulkner Award for Fiction, pentru romanul Ziua Independenței, în 1995. În 2001 a primit PEN/ Malamud Award pentru excelență în proza scurtă. Trăiește în Maine împreună cu soția sa, Kristina Ford.

Povestirile din Rock Springs sunt extrem de concentrate, astfel încât un cititor atent nu-și va dori doar să dea pagina, ci și să o facă să dureze cât mai mult, ca o imersiune în atmosfera subtilă, ironică, dilatată și contractată pe care Ford o compune din vorbirea de zi cu zi.
The New York Times
Povestirile din această colecție pot fi citite ca definiția de stil a prozei scurte clasice. În fiecare dintre ele, o tristețe definitivă se cristalizează în jurul unui instantaneu: o descoperire sau o confruntare în urma căreia viața se schimbă, deși, într-o primă fază, imperceptibil.
Publishers Weekly

Richard Ford își scrie personajele fără un contur exact, scrie personajul-noțiune, personajul-concept, personajul-stare. De cele mai multe ori, scrie natura umană din interior spre exterior, deși ajută imaginația cititorului cu tușe concrete. Disecă emoția, dar nu chirurgical, o expune, o dezgolește, o lasă la vedere.

Black Button
Price34,90 RON
în stoc